måndag, januari 30, 2017

Cheesecake med kladdkakebotten och passionsfrukt

Här kommer äntligen receptet på cheesecaken jag bjöd på i fredags på min sista dag. Hämtat inspiration från bland annat Jennys matblogg, men modifierat den en del.

Kladdkakebotten:
100 g smör
3 dl strösocker
1 ½ dl vetemjöl
4 msk kakao
1/4 tsk vaniljpulver
2 ägg

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en rund form med löstagbar kant.
Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Rör ner det smälta smöret och äggen.
Häll smeten i formen och grädda i ugnen i ca 12 minuter. Låt svalna.

Cheescakefyllningen:
5 st gelantinblad
2 st ekologiska ägg
400 gram färskost
2 dl creme fracihe
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 st apelsin, både skal och saft

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Dela på äggen, vitan i en skål och gulan i en skål.
Blanda gulorna med färskost, cremé fraiche, socker, vaniljsocker och apelsinskal, rör tills du har en slät smet.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum, och vänd ner i smeten.
Pressa apelsinsaften i en kastrull och värm den. Krama ur gelatinbladen och rör ner i saften tills det blandats väl.
Låt det svalna lite innan du häller ner det i smeten, rör så att allt blandar sig ordentligt. Häll smeten i formen och låt den stå kallt i ett par timmar.

Passionsfruktstopping:
1 gelantinblad
1 msk strösocker
4 msk vatten
4 passionsfrukter

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Koka upp vatten och socker.
Krama ur gelantinbladet och låt det smälta i sockerlösningen.
Skrapa ur passionsfrukterna ner i sockerlagen.
Låt det svalna innan du häller det på kakan.
Låt kakan stå kallt i minst två timmar innan servering.


lördag, januari 28, 2017

Sista jobbdagen.

Igår var sista jobbdagen på minst ett år. Känns så konstigt att tänka att jag inte ska gå dit på måndag igen. Ännu konstigare känns det nog på måndag..

Nu ska jag få vara ledig i två månader,
förhoppningsvis, innan lilla kotten tittar ut. Har en hel del saker som jag har tänkt att jag ska hinna med. Minst en sak per dag så hinner jag göra allt jag tänkt.. Men vi får väl se.

Bjöd i alla fall på fika igår på jobbet. Cheesecake med kladdkakebotten och passionsfrukt. Blev riktigt god och jag tror att den uppskattades av alla. Ska skriva upp receptet imorgon.



Fick även med mig en liten blomma av Clary, som jobbade i köket innan mig. Och en blomma av fina Marita på Jannelund i torsdags.

torsdag, januari 26, 2017

Torsdag.



Klockan är fem och här ligger jag redan i soffan. Jag är såå himla trött!
Emil lagar mat och jag behöver egentligen vika lite tvätt. Sen måste jag baka fredags/avslutningsfika till jobbet imorgon. Sista dagen på jobbet imorn innan jag går på ledighet med graviditetspenning. Det är så efterlängtat nu.

tisdag, januari 24, 2017

Föräldraträff

Igår var det dags för första föräldraträffen. Vi var bara 5 st och egentligen var det nog anmält en hel massa förstagångsföräldrar.

Det var mycket prat om förlossning, hur det går till och amning och lite hur det fungerar. Jag, som ena dagen känner mig helt skräckslagen inför förlossningen och andra dagen tänker att det blir som det blir, ut kommer den ju iaf, tyckte att det kändes bra och mer som att det kommer gå bra nu! Heja mig!

Tyckte att det var mycket nyttigt och jag förstår inte varför man inte skulle gå på de här träffarna, något kan man ju alltid lära sig av det. Ingen av oss har ju varit förälder innan.

Annars så har jag bara tre dagar kvar på jobbet nu innan jag går hem med graviditetspenning. Jag räknar verkligen ner dagarna nu.
Jag är trött, mest hela tiden och efter jobbet får jag i princip inte gjort något alls. Dessutom är det riktigt tråkigt på jobbet just nu, hon som ska vikariera för mig går bredvid och vi är alldeles för mycket folk och det känns mest som att jag bara går runt och inte får något vettigt gjort alls.

Dags att ta tag i tvätten, släppa ut hundarna och sen gå och lägga mig. Tror Emil redan sover, sen länge till och med.

lördag, januari 14, 2017

Barnmorskan..

Var hos barnmorskan i onsdags. Lyssnade på bebis fina hjärtljud, mätte magen och lämnade lite blodprov. Fy fasen för blodprov, kommer nog aldrig vänja mig. Allt såg fint ut både med mig och bebis.
Hon började fråga om förlossning och jag tycker det känns jobbigt så jag grät lite grann, lite tror jag var hormoner och att hon frågade. För tänker jag på det nu efteråt känns det inte alls så farligt. Bortsett från att jag helt enkelt inte gillar sjukhus och har svårt för blod och när det gör ont. Tror jag är rädd för att svimma för att det gör ont, det har ju hänt innan.
Fick låna hem en bok och en dvd som jag ska titta på och sen skulle jag läsa igenom på 1177.

Tänker att jag ska försöka att inte oroa mig. Har en del annat jag behöver tänka på istället faktiskt, som också känns betydligt roligare meb också lite jobbigare tex. försäkringskassan..

Nu ska jag fixa lite mat här hemma och sen se om jag kan få gjort något mer idag. Är så himla trött jämt.

fredag, januari 06, 2017

Förbjuden mat.

Har ikväll ätit ett par ölkorvar, kallrökta dessutom. Innan jag kom på att man som gravid kanske inte ska äta det på grund av listeriabakterien. Så jag googlade och det ska man ju absolut inte göra, men riskerna verkar ju vara relativt små. Ska fråga barnmorskan på onsdag när jag ändå ska dit.
Men det är lätt att bli orolig, vill ju inte göra något som kan skada våran älskade lilla kotte..

torsdag, januari 05, 2017

Vecka 29 (28+0)

Äntligen är den här veckan över.. Är fortfarande jätteförkyld och hostig. I tisdags var jag tvungen att ringa vårdcentralen för att be om hostmedicin, efter att inte ha sovit mer än någon timme här och där på nätterna. Fick utskrivet en stark sådan, cocillana, funkar bra och nu har jag bara vaknat typ en gång på natten. Tror jag har hostat sönder eller inflammerat någon muskel vid revbenen av allt hostande mws, gör skitont..



Så vecka 29 nu, eller 28+0, fattar inte riktigt hur det ska räknas egentligen. Ca 70% av graviditeten har passerat, det närmar sig faktiskt nu. 83 dagar kvar om kotten skulle komma på prick "rätt" dag.
Känns helt galet och ibland tror jag inte att jag är redo, samtidigt som jag såklart längtar. Men jag antar att det är okej att ha blandade känslor om det.
Känns som det är massor som ska fixas, men ändå kommer jag mig oftast inte för och gör nånting alls.. Är för trött när jag jobbat hela dagen och vill bara ligga o soffan..
Jobbar 3 veckor till nu bara, sen har jag graviditetspenning och ska vara hemma i två månader, vila upp mig och fixa innan bebis kommer.